De perfecte werkbladmaterialen voor je keuken!

19/01/2022

Nu de keuken steeds meer deel uitmaakt van ons huis, mag hij ook wat opvallender zijn. En dé perfecte finishing touch creëer je met het juiste werkblad. De opties voor zo’n werkblad zijn tegenwoordig bijna eindeloos.


Werkblad is bepalend voor look en feel

Werkbladen kunnen een echte eyecatcher in je huis zijn. Ze tillen je keuken vaak naar een hoger niveau. Zeker als ze vervaardigd zijn uit een strak en kwalitatief materiaal. Elk materiaal heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen.

Grote keuze aan materialen
In de wereld van de werkbladmaterialen vinden we zowel natuurlijke als ‘overige’ materialen terug. Enkele veelvoorkomende materialen zijn: marmer, massief hout, roestvrij staal (RVS), composiet, glas en terrazzo.

De voor- en nadelen per materiaal


Marmer

Voordelen: is een prachtige toevoeging aan je keuken dankzij de mooie kleurschakeringen en de exclusieve look. Marmer is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en het materiaal is redelijk hittebestendig.

Nadelen: te hoge temperaturen kunnen echter wel permanente verkleuring veroorzaken. Daarnaast is marmer ook zeer kras- en vlekgevoelig (let op met zuur), wat er meteen ook voor zorgt dat het regelmatig een nieuwe beschermingslaag moet krijgen. Marmer is ook een van de duurste werkbladmaterialen.

Massief hout

Voordelen: massief hout is een eerder betaalbare optie voor keukenwerkbladen. Het materiaal geeft een warme en natuurlijke touch aan je keuken en krikt de gezelligheid in je woning meteen op. Hout is ook zeer eenvoudig te combineren met verschillende interieurstijlen en materialen.

Nadelen: ook hout is krasgevoelig. Let zeker ook op met hitte en stoom. Een hete pan op je houten werkblad kan al snel brandvlekken achterlaten. Stoom (bijvoorbeeld van een vaatwasser) kan er dan weer voor zorgen dat het hout kromtrekt.

Roestvrij staal (RVS)

Voordelen: RVS is zeer hittebestendig en duurzaam. Het materiaal gaat lang mee, mede doordat het zo eenvoudig schoon te maken is met de meeste schoonmaakproducten. RVS is dus het ideale materiaal voor een hygiënische keuken. Daarnaast is RVS niet poreus, maar wel watervast, water kan namelijk niet in het werkblad trekken.

Nadelen: ook roestvrij staal is zeer krasgevoelig. Zet dus nooit potten of pannen zomaar op het werkblad. Een ander minpuntje is de gevoeligheid voor vingerafdrukken.

Composiet

Voordelen: composiet vraagt bijna geen onderhoud en is beschikbaar in tal van kleuren en uitvoeringen. Composiet is ook zeer kras-, slijt- en stootvast. De dichte structuur van het materiaal maakt het ook zeer hygiënisch. Composiet is vandaag ontzettend populair.

Nadelen: composiet is wel gevoelig aan agressieve en zure stoffen. Plaats zeker ook geen te hete potten of pannen rechtstreeks op je composieten werkblad. Deze kunnen het bindmiddel in het materiaal permanent verkleuren.

Glas

Voordelen: glazen werkbladen zijn gemaakt van gehard glas, wat bijna onverwoestbaar is. Dit type werkblad komt in verschillende kleuren, structuren en patronen. Het glas is ook vlekbestendig, eenvoudig schoon te maken en volledig waterbestendig. Een glazen werkblad komt volledig tot zijn recht in een industriële keuken.

Nadelen: ondanks dat gehard glas zeer stevig is, zijn de randen iets kwetsbaarder. Een krachtige stoot tegen de rand kan in het slechtste geval scherpe randen veroorzaken. En ook glas is gevoelig aan vingerafdrukken.

Terrazzo

Voordelen: terrazzo combineert de kracht van cement met het uiterlijk van een knappe natuursteen. Door in het productieproces verschillende materialen te gebruiken, ontstaan er unieke patronen en schitteringen. Terrazzo is ook eenvoudig te herstellen en minder vlekgevoelig dan beton. Omdat het materiaal zo’n rijke geschiedenis heeft, is terrazzo zeer geschikt voor nostalgische zielen en liefhebbers van een Zuid-Europese look.

Nadelen: terrazzo is echter ook krasgevoelig en vatbaar voor thermoschock wanneer er te hete oppervlakken op het werkblad geplaatst worden. Hierdoor kunnen er vlekken ontstaan.

Keramiek

Voordelen: een werkblad uit keramiek is zeer onderhoudsvriendelijk en is beschikbaar in tal van vormen en kleuren. Daarnaast is het hittebestendig waardoor je eenvoudig warme potten en pannen op het werkblad kan plaatsen.

Nadelen: keramiek is gevoelig voor zeer bijtende stoffen en scherpe, zware materialen.

Krijg je graag advies bij de keuze van je werkbladmateriaal?
Onze keukenspecialisten bekijken graag samen met jou alle opties. Contacteer ze volledig vrijblijvend.