Energie besparen met een Miele diepvriezer

09/09/2022

Wil je energie besparen, dan kies je voor een vriezer met A++ of A+++-label. Dat spreekt voor zich. Maar ook je diepvriezer op de juiste manier vullen, heeft effect op je energiefactuur. Voeding in optimale staat langdurig bewaren en tegelijk energie besparen? Dat is goed voor het milieu én je portefeuille. Beter een volle vriezer. Hoe minder producten er in je diepvriezer zitten, hoe meer lege ruimte je diepvriezer moet afkoelen. Dat kost geld én energie. Daarom vul je beter je vriezer steeds volledig op. Is er toch ongebruikte ruimte? Vul die dan op met stukken piepschuim. Goed georganiseerd. Om elk plekje in je diepvriezer te benutten – ook als je grote hoeveelheden wil bewaren – zijn vierkante o rechthoekige voorraaddozen een must. Dat stapelt efficiënter dan ronde bewaardozen. Ook handig: een vacuümlade. Dat is een toestel waarmee je voeding zelf vacuüm kunt verpakken. Dat betekent niet enkel minder plaatsverlies maar ook minder kans op bacteriën. Nog zo’n handigheid? Het flexibele ruimteconcept VarioRoom in Miele diepvriezers. Hiermee beschik je over eenvoudig uitneembare lades en glazen draagplateaus om net zoveel plaats te creëren als je nodig hebt. Voorkom ijsvorming. Wil je geen ijsvorming? Miele-diepvriezers zijn voorzien van een NoFrost-functie. Met behulp van verdampers laat een Miele-vriezer koele, droge lucht gelijkmatig circuleren. Je moet je vriezer dus niet meer regelmatig ontdooien om ijslagen weg te werken. De juiste plek. Het klinkt vanzelfsprekend, maar in realiteit gebeurt het nog te dikwijls: je diepvrieskast hoort niet vlak naast een warmtebron zoals een oven of een vaatwasmachine te staan. Dan moet je vriezer namelijk meer energie verbruiken om op temperatuur te blijven. Logisch! Ook is het van belang om voldoende ruimte te voorzien tussen de muur en de vriezer zodat het ventilatiesysteem aan de achterkant perfect zijn werk kan doen. Daar moet je vooral op letten bij inbouwdiepvrieskasten Wist je dat je eigenlijk veel meer kunt invriezen dan je denkt? Onze 7 favorieten: Maak ijsblokjes van dat restje witte wijn. Ideaal voor in vissaus.. Rode bessen, aardbeien en frambozen zijn mooi én lekker om een cocktail af te werken.. Opgeklopte slagroom over? Spuit toefjes op een stukje bakpapier, zet enkele uren in de vriezer en doe ze daarna in een afgesloten doos.. Ook noten en zaden mogen in de vriezer. Rooster ze achteraf in een pan of ontdooi in een voorverwarmde oven.. Spikkeltjes op de bananen? Verwijder de schil, snijd in stukjes en vries in. Lekker in smoothies!. Stop verse tuinkruiden in een ijsblokjesvorm en overgiet met olijfolie. Héérlijke smaakmakers.. Van gember heb je altijd maar een klein stukje nodig. Verdeel de wortel in kleine stukjes en vries in. Je kunt het zelfs bevroren raspen..
Lees meer

Energie besparen met een circulatie dampkap van Novy!

10/08/2022

Waar brengen we het meeste tijd door? Juist, in de keuken. Om te koken uiteraard, maar ook een babbeltje, een aperitiefje tot zelfs werken, gebeurt in de keuken. Een dampkap met een goed afzuigsysteem is dan ook onontbeerlijk geworden. Met een recirculatiedampkap slaat de gebruiker twee vliegen in één klap: geen storende kookgeurtjes in de woning én geen warmte- en energieverlies meer. De belangrijkste taak van de dampkap is uiteraard het voorkomen dat de kookgeuren en -dampen zich doorheen de woning verspreiden. Een recirculatiedampkap zuivert de lucht met behulp van een koolstoffilter, de gezuiverde lucht wordt daarna opnieuw de keuken in geblazen. Novy maakt gebruikt van de Pure-recirculatietechnologie. De performante Pure-koolstoffilter absorbeert quasi alle hardnekkige geurtjes die vrijkomen tijdens het koken. Dubbele besparing. Geen afvoer naar buiten betekent geen warmte- en energieverlies meer en dat klinkt als muziek in de oren nu de energieprijzen de pan uit swingen. Naast de sterke filterprestaties ligt een daling van de energiefactuur dus binnen handbereik. Ook op de kosten van de filter bespaart de gebruiker. De Pure-filter gaat immers bijzonder lang mee (tot 900 kookuren!) én is hierdoor enkele jaren onderhoudsvrij. De Novy-dampkappen geven een indicatie wanneer de recirculatiefilter aan vervanging toe is en wanneer de vetfilter moet worden gereinigd. Kan een recirculatiedampkap in elke keuken?. Zowel in nieuwbouwwoningen als bestaande huizen kan een recirculatiedampkap meteen én makkelijk worden geïnstalleerd. Novy biedt verschillende dampkappen aan die standaard met recirculatie zijn voorzien, bijvoorbeelde de Novy Phantom, Mood en Cloud. Maar ook de andere dampkapmodellen kunnen uitgerust worden met de recirculatietechnologie dankzij de recirculatiebox. Die plaats je in een kast of het plafond. Enige voorwaarde is de aanwezigheid van een ventilatiesysteem dat het afvoeren van vochtige lucht kan reguleren. Zo vermijd je condensatie.
Lees meer

Franke Maris, de spoelbak voor iedereen!

11/07/2022

Size matters! Zeker in de keuken, want daar verdien je alle ruimte die je nodig hebt voor creativiteit, improvisatie én voor die grote kookpot die je toch vaker gebruikt dan gedacht. De nieuwe Franke Maris Fragranit-spoelbak is groter dan een standaard spoelbak zodat die XL kookpot of bakplaat er makkelijk in past. Afwassen wordt zo wel heel gemakkelijk! De spoelbak voor iedereen!. Met verschillende afmetingen, kleuren en plaats voor de kraan van je dromen past Maris bij elke stijl en wens. De grootte varieert van 370 mm tot 730 mm, en het design is al even flexibel dankzij de verschillende op-, in- of onderbouwmogelijkheden. Groots & aantrekkelijk. Franke gaat met zijn XXL Maris Fragranit-spoelbak voor een kanjer van formaat, want het grootste model is zo’n 780 mm lang en 500 mm breed. Deze unit heeft geen afdruipdeel meer, waardoor er extra veel ruimte vrijkomt voor de spoelbak.
Lees meer

Zo kies je de ideale mix aan keukenapparaten

09/06/2022

Vandaag de dag kan je kiezen uit een uitgebreide selectie aan uiterst kwalitatieve keukenapparatuur. Wij overlopen alvast enkele aandachtspunten waarop je best let bij je aankoop. Kies in functie van kookbehoeften. Keukenapparatuur kies je natuurlijk steeds in functie van je kookbehoeften. Kook je dagelijks of enkel in de weekends? Voor hoeveel personen kook je? Nodig je regelmatig vrienden of familie uit? Besteed aandacht aan de functies. Zijn er functies die jij een absolute must vindt? Zoals bijvoorbeeld een verwarmingsfunctie of een pulse-toets? Is een meer basisuitvoering voldoende, of verkies je handige snufjes? Slim of klassiek?. Ben jij tevreden met een timer die je verwittigt wanneer de bereidingstijd voorbij is? Of wil je investeren in ‘smart technologie’ en alles in één netwerk integreren? Je zou het kiezen van keukenapparatuur kunnen vergelijken met het kiezen van een laptop of computer. In functie van wat je ermee wil bereiken, bepaal je welk systeem het best kan inspelen op jouw behoeften. Zo ben je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt. Krijg je graag hulp bij je keuze?. Onze keukenspecialisten geven je graag meer uitleg over de verschillende beschikbare producten.
Lees meer

Bewaar het overzicht met lade-indelingen van Orgalux

06/05/2022

Niemand houdt van rommel, en al helemaal niet in de keuken. Uitgebreid koken, of zelfs het bereiden van een snelle snack, gaat nu eenmaal vlotter wanneer je exact weet wat waar ligt. En daar helpt Orgalux je graag bij. Jouw droomkeuken verdient een doordachte lade-indeling. Het is maar logisch dat je je keuken tot in de puntjes wil afwerken. Zelfs als het gaat over je keukenlades. Want al je bestek, keukenaccessoires - ja, zelfs je fondueprikkers - verdienen hun eigen plekje. Met de handige lade- en kastindelingen van Orgalux bewaar je moeiteloos het overzicht over al je spullen. Want: het leven is te kort om er constant naar te zoeken. Bespaar tijd met georganiseerde kasten en lades. Een opgeruimde en goed georganiseerde keuken is niet alleen een plezier om in te koken, ze helpt je ook om tijd te besparen. Je weet namelijk exact wat zich waar bevindt. En dat creëert dan weer orde en rust in je hoofd. Samengevat: Orgalux zorgt ervoor dat je nooit meer stress ervaart in de keuken. Perfect passende indelingen. Orgalux werkt al meer dan 50 jaar samen met het Oostenrijkse merk Blum. Samen zoeken ze constant naar kwalitatieve oplossingen die hun naam waardig zijn. Beide bedrijven gaan er ook prat op dat elke indeling precies moet passenen zo een efficiënte oplossing moet bieden. Er is dus ontzettend goed nagedacht over de Orgalux-producten zodat in jouw keuken alles zónder nadenken kan verlopen. Ontdek de vele mogelijkheden van Orgalux. Zie je de mogelijkheden in jouw keuken al voor je? Of ben je net benieuwd naar wat er allemaal kan? Vraag dan jouw gratis Orgalux-inspiratiegids aan!
Lees meer

Novy Phantom, eilanddampkap met een uniek design!

07/04/2022

Novy Phantom is de nieuwste eilanddampkap van het Belgische merk Novy. Het is ongetwijfeld z’n unieke uitstraling die het eerst in het oog springt. De zwarte dampkap is afgewerkt met licht doorschijnend glas. Het box-in-box design en de elegante verlichting maken van Novy Phantom een echte eyecatcher. Twee karaktervolle uitvoeringen. De bijzondere eilanddampkap is beschikbaar in twee uitvoeringen. Phantom Frame geeft je keuken met z’n fijn frame een subtiele industriële touch, Phantom Cable zweeft dankzij de verstelbare stalen kabels elegant boven het keukeneiland. Beide varianten zetten hun design extra kracht bij met stijlvolle verlichting. De dimbare ledstrips brengen sfeer met opwaarts strooilicht, de vier hoekspots brengen op hun beurt het box-in-box design tot leven. De dimbare kookverlichting is naar wens regelbaar zodat de kleurintensiteit altijd goed zit. Geïntegreerde recirculatie. Novy Phantom werkt via randafzuiging en is standaard uitgerust met recirculatie. Geuren en vetdeeltjes worden intern gefilterd waarna schone lucht opnieuw de keuken in wordt gestuurd. Dat gebeurt niet alleen energiezuinig, je hoort het ook nauwelijks. De geluidsdemping richting kookplaat en uitblaasopening garanderen namelijk een fluisterstille werking. Innovatie troef. Novy staat bekend om z’n innovatieve producten en ook de Phantom eilanddampkamp mag perfect aan dit rijtje worden toegevoegd. De bediening kan via afstandsbediening, via de Novy Connect app op je smartphone of de InTouch connectie in de Novy kookplaat. Bovendien geeft Novy Phantom aan wanneer de vet- of recirculatiefilter aan reiniging toe is. Maar ook daar neemt innovatie de bovenhand: de recirculatiefilter gaat tot wel 900 kookuren mee. Een unicum!
Lees meer

Een warmhoudlade: wat is het?

11/03/2022

Heb je nog nooit gehoord van een warmhoudlade? Je bent niet de enige, want dergelijke lades zijn momenteel nog niet in veel keukens te vinden. Maar wedden dat je er graag eentje wil, eenmaal je de voordelen ervan kent? Waarvoor dient het?. De naam zegt precies wat het is: een warmhoudlade is een lade waarmee je gerechten kan warmhouden. Maar de ene warmhoudlade is de andere niet. Sommige kunnen enkel gerechten warm houden, maar je hebt ook warmhoudlades waarin je gerechten kan opwarmen. Compact. Een warmhoudlade is een inbouwtoestel voor de keuken. Zo’n lade is meestal niet groot, zodat ze niet al te veel ruimte inneemt. Vaak wordt een warmhoudlade netjes onder de oven of de magnetron ingebouwd. Het design is erg belangrijk, want het moet goed passen bij je andere keukenapparaten. Voordelen. Heb je een huisgenoot die vaak later thuiskomt en apart eet? In dat geval is een warmhoudlade erg nuttig om een schotel eten warm te houden. Ook wanneer je een gerecht langzaam wil garen, is een warmhoudlade ideaal. Je hebt dan wel een type nodig dat ook geschikt is om gerechten op te warmen, maar zo beschik je meteen over een extra keukenapparaat waarin je iets kan klaarmaken. Uiteraard is een warmhoudlade ook handig voor het rijzen van gistdeeg, het ontdooien van ingevroren eten en het verwarmen van vaatwerk.
Lees meer

Een must in de keuken: de multifunctionele oven!

10/02/2022

Het leven is toch echt wel een stuk eenvoudiger als één apparaat verschillende functies combineert, al zeggen we het zelf. De multifunctionele oven is - en blijft - onmisbaar in de keuken van vandaag. Dus ook de jouwe. Waarom leggen we je graag uit. Zoals zijn naam doet vermoeden, is de multifunctionele oven een apparaat dat meerdere verwarmingsmethodes (functies) in één toestel combineert. Zo kan je met een en hetzelfde toestel ontdooien, opwarmen, grillen, … De oorsprong van de multifunctionele oven. De multifunctionele oven vindt zijn oorsprong in de conventionele versie. Begin jaren ‘70 kwamen de elektrofabrikanten met een nieuw soort oven op de proppen: de warmeluchtoven. De eerste warmeluchtovens waren van hetzelfde principe als de conventionele ovens, maar er was 1 belangrijk verschil tussen beide: in de achterwand werd een ventilator geplaatst die de warmte deed circuleren in de ovenruimte. Door die betere verspreiding van de warmte volstond een lagere temperatuur om hetzelfde effect te verkrijgen. Het principe is eigenlijk eenvoudig: net zoals je sneller bruint met een zacht briesje, zullen je gerechten sneller en beter garen wanneer er een constante circulatie is van warme lucht. De grote voordelen hiervan waren niet te negeren: men kon niet alleen tegelijkertijd op verschillende niveaus werken, ook de opwarmingstijd werd aanzienlijk korter. Een tijdje later kwamen de fabrikanten op het idee om rond de ventilator een extra ringweerstand te plaatsen. Hierdoor werd de warmte nog intenser, en de benaming ‘heteluchtoven’ was geboren. Een combinatie van conventioneel en warme lucht. In de meest basic uitvoering is een multifunctionele oven een combinatie van een conventionele oven met een warmeluchtoven. De modernere multifunctionele ovens hebben echter heel wat meer te bieden gaande van ontdooien tot een warmhoudfunctie. Een echte aanwinst voor je keuken, dus!
Lees meer

De perfecte werkbladmaterialen voor je keuken!

19/01/2022

Nu de keuken steeds meer deel uitmaakt van ons huis, mag hij ook wat opvallender zijn. En dé perfecte finishing touch creëer je met het juiste werkblad. De opties voor zo’n werkblad zijn tegenwoordig bijna eindeloos. Werkblad is bepalend voor look en feel Werkbladen kunnen een echte eyecatcher in je huis zijn. Ze tillen je keuken vaak naar een hoger niveau. Zeker als ze vervaardigd zijn uit een strak en kwalitatief materiaal. Elk materiaal heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Grote keuze aan materialenIn de wereld van de werkbladmaterialen vinden we zowel natuurlijke als ‘overige’ materialen terug. Enkele veelvoorkomende materialen zijn: marmer, massief hout, roestvrij staal (RVS), composiet, glas en terrazzo. De voor- en nadelen per materiaal Marmer Voordelen: is een prachtige toevoeging aan je keuken dankzij de mooie kleurschakeringen en de exclusieve look. Marmer is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en het materiaal is redelijk hittebestendig. Nadelen: te hoge temperaturen kunnen echter wel permanente verkleuring veroorzaken. Daarnaast is marmer ook zeer kras- en vlekgevoelig (let op met zuur), wat er meteen ook voor zorgt dat het regelmatig een nieuwe beschermingslaag moet krijgen. Marmer is ook een van de duurste werkbladmaterialen. Massief hout Voordelen: massief hout is een eerder betaalbare optie voor keukenwerkbladen. Het materiaal geeft een warme en natuurlijke touch aan je keuken en krikt de gezelligheid in je woning meteen op. Hout is ook zeer eenvoudig te combineren met verschillende interieurstijlen en materialen. Nadelen: ook hout is krasgevoelig. Let zeker ook op met hitte en stoom. Een hete pan op je houten werkblad kan al snel brandvlekken achterlaten. Stoom (bijvoorbeeld van een vaatwasser) kan er dan weer voor zorgen dat het hout kromtrekt. Roestvrij staal (RVS) Voordelen: RVS is zeer hittebestendig en duurzaam. Het materiaal gaat lang mee, mede doordat het zo eenvoudig schoon te maken is met de meeste schoonmaakproducten. RVS is dus het ideale materiaal voor een hygiënische keuken. Daarnaast is RVS niet poreus, maar wel watervast, water kan namelijk niet in het werkblad trekken. Nadelen: ook roestvrij staal is zeer krasgevoelig. Zet dus nooit potten of pannen zomaar op het werkblad. Een ander minpuntje is de gevoeligheid voor vingerafdrukken. Composiet Voordelen: composiet vraagt bijna geen onderhoud en is beschikbaar in tal van kleuren en uitvoeringen. Composiet is ook zeer kras-, slijt- en stootvast. De dichte structuur van het materiaal maakt het ook zeer hygiënisch. Composiet is vandaag ontzettend populair. Nadelen: composiet is wel gevoelig aan agressieve en zure stoffen. Plaats zeker ook geen te hete potten of pannen rechtstreeks op je composieten werkblad. Deze kunnen het bindmiddel in het materiaal permanent verkleuren. Glas Voordelen: glazen werkbladen zijn gemaakt van gehard glas, wat bijna onverwoestbaar is. Dit type werkblad komt in verschillende kleuren, structuren en patronen. Het glas is ook vlekbestendig, eenvoudig schoon te maken en volledig waterbestendig. Een glazen werkblad komt volledig tot zijn recht in een industriële keuken. Nadelen: ondanks dat gehard glas zeer stevig is, zijn de randen iets kwetsbaarder. Een krachtige stoot tegen de rand kan in het slechtste geval scherpe randen veroorzaken. En ook glas is gevoelig aan vingerafdrukken. Terrazzo Voordelen: terrazzo combineert de kracht van cement met het uiterlijk van een knappe natuursteen. Door in het productieproces verschillende materialen te gebruiken, ontstaan er unieke patronen en schitteringen. Terrazzo is ook eenvoudig te herstellen en minder vlekgevoelig dan beton. Omdat het materiaal zo’n rijke geschiedenis heeft, is terrazzo zeer geschikt voor nostalgische zielen en liefhebbers van een Zuid-Europese look. Nadelen: terrazzo is echter ook krasgevoelig en vatbaar voor thermoschock wanneer er te hete oppervlakken op het werkblad geplaatst worden. Hierdoor kunnen er vlekken ontstaan. Keramiek Voordelen: een werkblad uit keramiek is zeer onderhoudsvriendelijk en is beschikbaar in tal van vormen en kleuren. Daarnaast is het hittebestendig waardoor je eenvoudig warme potten en pannen op het werkblad kan plaatsen. Nadelen: keramiek is gevoelig voor zeer bijtende stoffen en scherpe, zware materialen. Krijg je graag advies bij de keuze van je werkbladmateriaal?Onze keukenspecialisten bekijken graag samen met jou alle opties. Contacteer ze volledig vrijblijvend.
Lees meer

GRATIS keukenrobot bij aankoop van een keuken

01/12/2021

Het einde van het jaar in zicht en dat vieren wij met een super tof cadeau! Krijg een gratis AEG KM5520 keukenrobot (t.w.v 449,95 euro) cadeau bij aankoop van je droomkeuken. Met deze keukenrobot klop, kneed en meng je alle ingrediënten zonder enige moeite. De robot bevat: 10 snelheden en pulseerfuncties. Complete zichtbaarheid dankzij geintegreerde LED lichten. Een grote en kleine kom van 2,9 en 4,8 liter. SoftEdgeBeater™ met geïntegreerde siliconen spatel. PerfectRiseLid™ dat helpt de juiste condities te handhaven zodat het deeg kan rijzen . Wat moet je doen om deze keukenrobot in ontvangst te mogen nemen? Maak vandaag nog een afspraak & bespreek met ons je keukenplannen. Indien je je keuken nog voor het einde van februari besteld, krijg je er gratis de AEG keukenrobot bij. Maak nu je afspraak online!
Lees meer

Apparaten schoonmaken = energie besparen

Hoe vaak maak jij je keukenapparatuur schoon? Een grondige schoonmaak maakt niet alleen je toestellen weer spik en span, hij zorgt er ook voor dat je minder energie verbruikt en dus duurzamer leeft. Kuis de filter(s) van je dampkap Een goede dampkap is essentieel om kookluchtjes uit je huis te verwijderen. Tegenwoordig bestaan er zelfs knappe downdraft afzuigsystemen - al dan niet in glas - die naadloos in je werkblad integreren. Het mag je niet verwonderen dat je o.a. de filter van je afzuigsysteem regelmatig moet schoonmaken. Vet stapelt zich namelijk razendsnel op en een filter die niet brandschoon is, werkt minder goed. En een apparaat dat minder efficiënt werkt, verbruikt meer. Heb je een metalen filter? Dan kan je deze in de vaatwasser reinigen. Doe dit best om de 2 maanden. Twijfel je of hij in de vaatwasser mag? Controleer dan altijd de gebruiksaanwijzing. Is de filter van stof? Dan moet deze regelmatig vervangen worden. Ook hier is elke 2 maanden een goede richtlijn. Stof de koelelementen af Op de achterwand van je koelkast vind je koelelementen en ook deze maak je best schoon. Na verloop van tijd vormt er zich namelijk een flinke stoflaag die de goede werking van de koelelementen verhindert. En eens je weet dat je koelkast het meest verbruikt van al je keukenapparatuur, besef je al snel dat zo’n mindere werking slecht is voor je energie-efficiëntie. Meer dan een doekje heb je niet nodig, dus je kan meteen aan de slag! Maak je diepvriezer ijsvrij Ook je diepvries verdient af en toe een grondige schoonmaak. Een ijslaag van amper 2 millimeter zorgt er namelijk al voor dat je energieverbruik met maar liefst 10% verhoogt. Zeker de moeite dus om hem eens onder handen te nemen. En dat doe je trouwens best elk jaar, omdat de ijslaag dan nog niet al te groot zou mogen zijn. Wist je trouwens dat een slecht sluitende deurrubber vaak de reden is waarom er snel een nieuwe ijslaag in je diepvries verschijnt? Als de deurrubber helemaal naar de vaantjes is, wordt het misschien zelfs tijd voor een nieuwe diepvriezer.
Lees meer

Een echte thuis op een kleine oppervlakte

De laatste jaren zijn we allemaal getuige van bouwgronden die steeds duurder worden. Maar dat niet alleen, de oppervlakte van die gronden - en dus ook die van onze woningen - krimpt zienderogen. Toch kan je ook met een beperktere oppervlakte een warme thuis creëren. De leefruimte die overvloeit in de keuken, en omgekeerd In lang vervlogen tijden had elke leefruimte zijn plekje. Deuren scheidden alles netjes van elkaar af, en creëerden een bepaalde soort orde in huis. Tegenwoordig zien we echter steeds vaker dat bijvoorbeeld de leefruimte en de keuken naadloos in elkaar overlopen. We koken namelijk niet meer alleen in onze keukens. We eten er ook aan de bar, en komen er samen met onze huisgenoten om de dag te bespreken. Een toegankelijke keuken creëren die uitnodigt om erin plaats te nemen, is dan ook de way to go. Hoe creëer je zo’n keuken? Je hebt vast en zeker wel een idee van hoe je wil dat je keuken eruitziet. Toch moet er steeds gekeken worden naar de haalbaarheid van jouw ideeën. De persoon die jou hier het best kan bijstaan, zijn onze adviseurs. Hun jarenlange ervaring en kennis van wat de fabrikanten allemaal te bieden hebben, helpen je een flink stuk op weg. Zo bereik je zonder zorgen de ideale mix tussen een comfortabele keuken waar je niet alleen graag in kookt, maar ook graag in vertoeft dankzij de aangrenzende leefruimte. Meer weten? Maak dan nu jouw afspraak online!
Lees meer

Het verhaal achter de espressomachine

Velen genieten graag van een dampend kopje koffie, zeker ‘s morgens. Voor sommigen is het credo zelfs: “Hoe straffer, hoe beter”. En als we spreken over straffe koffie, dan komen we al snel uit bij de wonderlijke espresso. Van Frankrijk tot Italië Reeds in 1822 vond men in Frankrijk een methode uit om grote hoeveelheden koffie te produceren. Bij dit proces werd heet water - geen kokend water - aan de hand van stoomdruk door fijngemalen koffie heen gefilterd. Het is pas in het begin van de twintigste eeuw dat de Italianen zich afvroegen hoe ze dit proces zouden kunnen klaarspelen voor één enkel kopje koffie. Ze begonnen volop te werken aan een methode en in 1901 werd de eerste compacte espressomachine ontworpen. De betekenis van het woord ‘espresso’ Het is ook toen dat de gebrouwen koffie ‘espresso’ werd gedoopt, wat ‘uitdrukking’ betekent. De naam verwijst ook naar de snelheid van de bereiding en naar het feit dat een espresso op elk moment van de dag gemaakt kan worden. Eén kopje koffie vraagt immers geen kilo’s koffie of liters water. De nieuwe Italiaanse machine creëerde stoomdruk. Water en stoom werden onder 1,5 bar door het koffiemaalsel gefilterd. Te heet water kon echter een verbrande smaak geven aan de koffie. Daarom voegden de Italianen er veel suiker aan toe. Stap voor stap werd het productiesysteem verbeterd, maar het zou nog tot 1935 duren vooraleer men erin slaagde de stoom te vervangen door luchtdruk. Zo kon men de temperatuur onder controle houden zodat het water niet zou beginnen koken. Van innovatie naar innovatieNa verloop van tijd werd ook een systeem uitgevonden om de druk te verhogen. Dit gebeurde met een mechanische, gespannen handbediende hendel. Dit systeem wordt nog steeds toegepast bij handmatige machines. In 1950 lanceerde Ernesto Valente een model met elektrische pomp op de markt. De espressomachine met elektrische pomp is nog altijd in gebruik, en staat bekend als een halfautomatische espressomachine. In de jaren daarna werd het espressoapparaat steeds verder ontwikkeld, en kreeg er nog een volautomatische variant bij, de zogenaamde stoom-espressomachine.
Lees meer