De perfecte werkbladmaterialen voor je keuken!

19/01/2022

Nu de keuken steeds meer deel uitmaakt van ons huis, mag hij ook wat opvallender zijn. En dé perfecte finishing touch creëer je met het juiste werkblad. De opties voor zo’n werkblad zijn tegenwoordig bijna eindeloos. Werkblad is bepalend voor look en feel Werkbladen kunnen een echte eyecatcher in je huis zijn. Ze tillen je keuken vaak naar een hoger niveau. Zeker als ze vervaardigd zijn uit een strak en kwalitatief materiaal. Elk materiaal heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Grote keuze aan materialenIn de wereld van de werkbladmaterialen vinden we zowel natuurlijke als ‘overige’ materialen terug. Enkele veelvoorkomende materialen zijn: marmer, massief hout, roestvrij staal (RVS), composiet, glas en terrazzo. De voor- en nadelen per materiaal Marmer Voordelen: is een prachtige toevoeging aan je keuken dankzij de mooie kleurschakeringen en de exclusieve look. Marmer is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en het materiaal is redelijk hittebestendig. Nadelen: te hoge temperaturen kunnen echter wel permanente verkleuring veroorzaken. Daarnaast is marmer ook zeer kras- en vlekgevoelig (let op met zuur), wat er meteen ook voor zorgt dat het regelmatig een nieuwe beschermingslaag moet krijgen. Marmer is ook een van de duurste werkbladmaterialen. Massief hout Voordelen: massief hout is een eerder betaalbare optie voor keukenwerkbladen. Het materiaal geeft een warme en natuurlijke touch aan je keuken en krikt de gezelligheid in je woning meteen op. Hout is ook zeer eenvoudig te combineren met verschillende interieurstijlen en materialen. Nadelen: ook hout is krasgevoelig. Let zeker ook op met hitte en stoom. Een hete pan op je houten werkblad kan al snel brandvlekken achterlaten. Stoom (bijvoorbeeld van een vaatwasser) kan er dan weer voor zorgen dat het hout kromtrekt. Roestvrij staal (RVS) Voordelen: RVS is zeer hittebestendig en duurzaam. Het materiaal gaat lang mee, mede doordat het zo eenvoudig schoon te maken is met de meeste schoonmaakproducten. RVS is dus het ideale materiaal voor een hygiënische keuken. Daarnaast is RVS niet poreus, maar wel watervast, water kan namelijk niet in het werkblad trekken. Nadelen: ook roestvrij staal is zeer krasgevoelig. Zet dus nooit potten of pannen zomaar op het werkblad. Een ander minpuntje is de gevoeligheid voor vingerafdrukken. Composiet Voordelen: composiet vraagt bijna geen onderhoud en is beschikbaar in tal van kleuren en uitvoeringen. Composiet is ook zeer kras-, slijt- en stootvast. De dichte structuur van het materiaal maakt het ook zeer hygiënisch. Composiet is vandaag ontzettend populair. Nadelen: composiet is wel gevoelig aan agressieve en zure stoffen. Plaats zeker ook geen te hete potten of pannen rechtstreeks op je composieten werkblad. Deze kunnen het bindmiddel in het materiaal permanent verkleuren. Glas Voordelen: glazen werkbladen zijn gemaakt van gehard glas, wat bijna onverwoestbaar is. Dit type werkblad komt in verschillende kleuren, structuren en patronen. Het glas is ook vlekbestendig, eenvoudig schoon te maken en volledig waterbestendig. Een glazen werkblad komt volledig tot zijn recht in een industriële keuken. Nadelen: ondanks dat gehard glas zeer stevig is, zijn de randen iets kwetsbaarder. Een krachtige stoot tegen de rand kan in het slechtste geval scherpe randen veroorzaken. En ook glas is gevoelig aan vingerafdrukken. Terrazzo Voordelen: terrazzo combineert de kracht van cement met het uiterlijk van een knappe natuursteen. Door in het productieproces verschillende materialen te gebruiken, ontstaan er unieke patronen en schitteringen. Terrazzo is ook eenvoudig te herstellen en minder vlekgevoelig dan beton. Omdat het materiaal zo’n rijke geschiedenis heeft, is terrazzo zeer geschikt voor nostalgische zielen en liefhebbers van een Zuid-Europese look. Nadelen: terrazzo is echter ook krasgevoelig en vatbaar voor thermoschock wanneer er te hete oppervlakken op het werkblad geplaatst worden. Hierdoor kunnen er vlekken ontstaan. Keramiek Voordelen: een werkblad uit keramiek is zeer onderhoudsvriendelijk en is beschikbaar in tal van vormen en kleuren. Daarnaast is het hittebestendig waardoor je eenvoudig warme potten en pannen op het werkblad kan plaatsen. Nadelen: keramiek is gevoelig voor zeer bijtende stoffen en scherpe, zware materialen. Krijg je graag advies bij de keuze van je werkbladmateriaal?Onze keukenspecialisten bekijken graag samen met jou alle opties. Contacteer ze volledig vrijblijvend.
Lees meer

GRATIS keukenrobot bij aankoop van een keuken

01/12/2021

Het einde van het jaar in zicht en dat vieren wij met een super tof cadeau! Krijg een gratis AEG KM5520 keukenrobot (t.w.v 449,95 euro) cadeau bij aankoop van je droomkeuken. Met deze keukenrobot klop, kneed en meng je alle ingrediënten zonder enige moeite. De robot bevat: 10 snelheden en pulseerfuncties. Complete zichtbaarheid dankzij geintegreerde LED lichten. Een grote en kleine kom van 2,9 en 4,8 liter. SoftEdgeBeater™ met geïntegreerde siliconen spatel. PerfectRiseLid™ dat helpt de juiste condities te handhaven zodat het deeg kan rijzen . Wat moet je doen om deze keukenrobot in ontvangst te mogen nemen? Maak vandaag nog een afspraak & bespreek met ons je keukenplannen. Indien je je keuken nog voor het einde van februari besteld, krijg je er gratis de AEG keukenrobot bij. Maak nu je afspraak online!
Lees meer

Apparaten schoonmaken = energie besparen

Hoe vaak maak jij je keukenapparatuur schoon? Een grondige schoonmaak maakt niet alleen je toestellen weer spik en span, hij zorgt er ook voor dat je minder energie verbruikt en dus duurzamer leeft. Kuis de filter(s) van je dampkap Een goede dampkap is essentieel om kookluchtjes uit je huis te verwijderen. Tegenwoordig bestaan er zelfs knappe downdraft afzuigsystemen - al dan niet in glas - die naadloos in je werkblad integreren. Het mag je niet verwonderen dat je o.a. de filter van je afzuigsysteem regelmatig moet schoonmaken. Vet stapelt zich namelijk razendsnel op en een filter die niet brandschoon is, werkt minder goed. En een apparaat dat minder efficiënt werkt, verbruikt meer. Heb je een metalen filter? Dan kan je deze in de vaatwasser reinigen. Doe dit best om de 2 maanden. Twijfel je of hij in de vaatwasser mag? Controleer dan altijd de gebruiksaanwijzing. Is de filter van stof? Dan moet deze regelmatig vervangen worden. Ook hier is elke 2 maanden een goede richtlijn. Stof de koelelementen af Op de achterwand van je koelkast vind je koelelementen en ook deze maak je best schoon. Na verloop van tijd vormt er zich namelijk een flinke stoflaag die de goede werking van de koelelementen verhindert. En eens je weet dat je koelkast het meest verbruikt van al je keukenapparatuur, besef je al snel dat zo’n mindere werking slecht is voor je energie-efficiëntie. Meer dan een doekje heb je niet nodig, dus je kan meteen aan de slag! Maak je diepvriezer ijsvrij Ook je diepvries verdient af en toe een grondige schoonmaak. Een ijslaag van amper 2 millimeter zorgt er namelijk al voor dat je energieverbruik met maar liefst 10% verhoogt. Zeker de moeite dus om hem eens onder handen te nemen. En dat doe je trouwens best elk jaar, omdat de ijslaag dan nog niet al te groot zou mogen zijn. Wist je trouwens dat een slecht sluitende deurrubber vaak de reden is waarom er snel een nieuwe ijslaag in je diepvries verschijnt? Als de deurrubber helemaal naar de vaantjes is, wordt het misschien zelfs tijd voor een nieuwe diepvriezer.
Lees meer

Een echte thuis op een kleine oppervlakte

De laatste jaren zijn we allemaal getuige van bouwgronden die steeds duurder worden. Maar dat niet alleen, de oppervlakte van die gronden - en dus ook die van onze woningen - krimpt zienderogen. Toch kan je ook met een beperktere oppervlakte een warme thuis creëren. De leefruimte die overvloeit in de keuken, en omgekeerd In lang vervlogen tijden had elke leefruimte zijn plekje. Deuren scheidden alles netjes van elkaar af, en creëerden een bepaalde soort orde in huis. Tegenwoordig zien we echter steeds vaker dat bijvoorbeeld de leefruimte en de keuken naadloos in elkaar overlopen. We koken namelijk niet meer alleen in onze keukens. We eten er ook aan de bar, en komen er samen met onze huisgenoten om de dag te bespreken. Een toegankelijke keuken creëren die uitnodigt om erin plaats te nemen, is dan ook de way to go. Hoe creëer je zo’n keuken? Je hebt vast en zeker wel een idee van hoe je wil dat je keuken eruitziet. Toch moet er steeds gekeken worden naar de haalbaarheid van jouw ideeën. De persoon die jou hier het best kan bijstaan, zijn onze adviseurs. Hun jarenlange ervaring en kennis van wat de fabrikanten allemaal te bieden hebben, helpen je een flink stuk op weg. Zo bereik je zonder zorgen de ideale mix tussen een comfortabele keuken waar je niet alleen graag in kookt, maar ook graag in vertoeft dankzij de aangrenzende leefruimte. Meer weten? Maak dan nu jouw afspraak online!
Lees meer

Het verhaal achter de espressomachine

Velen genieten graag van een dampend kopje koffie, zeker ‘s morgens. Voor sommigen is het credo zelfs: “Hoe straffer, hoe beter”. En als we spreken over straffe koffie, dan komen we al snel uit bij de wonderlijke espresso. Van Frankrijk tot Italië Reeds in 1822 vond men in Frankrijk een methode uit om grote hoeveelheden koffie te produceren. Bij dit proces werd heet water - geen kokend water - aan de hand van stoomdruk door fijngemalen koffie heen gefilterd. Het is pas in het begin van de twintigste eeuw dat de Italianen zich afvroegen hoe ze dit proces zouden kunnen klaarspelen voor één enkel kopje koffie. Ze begonnen volop te werken aan een methode en in 1901 werd de eerste compacte espressomachine ontworpen. De betekenis van het woord ‘espresso’ Het is ook toen dat de gebrouwen koffie ‘espresso’ werd gedoopt, wat ‘uitdrukking’ betekent. De naam verwijst ook naar de snelheid van de bereiding en naar het feit dat een espresso op elk moment van de dag gemaakt kan worden. Eén kopje koffie vraagt immers geen kilo’s koffie of liters water. De nieuwe Italiaanse machine creëerde stoomdruk. Water en stoom werden onder 1,5 bar door het koffiemaalsel gefilterd. Te heet water kon echter een verbrande smaak geven aan de koffie. Daarom voegden de Italianen er veel suiker aan toe. Stap voor stap werd het productiesysteem verbeterd, maar het zou nog tot 1935 duren vooraleer men erin slaagde de stoom te vervangen door luchtdruk. Zo kon men de temperatuur onder controle houden zodat het water niet zou beginnen koken. Van innovatie naar innovatieNa verloop van tijd werd ook een systeem uitgevonden om de druk te verhogen. Dit gebeurde met een mechanische, gespannen handbediende hendel. Dit systeem wordt nog steeds toegepast bij handmatige machines. In 1950 lanceerde Ernesto Valente een model met elektrische pomp op de markt. De espressomachine met elektrische pomp is nog altijd in gebruik, en staat bekend als een halfautomatische espressomachine. In de jaren daarna werd het espressoapparaat steeds verder ontwikkeld, en kreeg er nog een volautomatische variant bij, de zogenaamde stoom-espressomachine.
Lees meer